top of page

PAS GODT PÅ DIG OG DINE ØJNE

Magnussen77495 1.jpg

Hvordan påvirker forskellige former for lys vores øjne?

Hver dag udsættes øjnene for forskellige former for lys. Nogle former for lys er vigtige for vores humør og søvncyklus. Mens andre former er skadelige for vores øjne. Igennem et liv bliver man eksponeret for meget blåviolet lys og UV-lys, som kan give store konsekvenser på længere sigt. 

Hvis øjet oplever store mænger UV-lys, ældes det tidligere, og der er større risiko for at udvikle grå stær.

Læs mere om grå stær og grøn stær her.

Forskning har fundet sammenhænge mellem aldersrelaterede øjensygdomme og UV-lys, som igennem vores liv reducerer øjets evne til at være sundt. AMD en øjensygedom, der gør, at du over en længere periode udvikler et sløret syn. Man kan opleve at have svært ved dagligdagsaktiviteter såsom at læse eller køre bil. AMD er mest almindelig for personer over 50 år. Vi i Magnussen Optik anbefaler at bære briller med UV-filter samt EPS-filter for at mindske risikoen for at udvikle ADM eller at forværre tilstanden af ADM.

Meget blåvioletlys kommer fra solen, og noget kommer fra LED-lys. Over længere tid, hvor øjet bliver eksponeret for lyset, kan det blive potentiel skadeligt for nethindens celler. National Libary of Medicine har også fundet ud af at der er en sammenhæng mellem eksponering for blåviolet lys og AMD.

Læs mere om øjensydomme fra Øjenforeningen her.

Læs mere om hvordan blåviolet lys og UV-lys påvirker dine øjne og hvilke sammenhæng det har med dit valg af briller her

Hvordan kan vi hjælpe, hvis du har svært ved at se og køre i mørke?

Det kan være, du på et tidspunkt har tænkt på, at dit syn ændrer sig til det værre, når du kører i mørket. Det kan der være mange grunde til, og det er selvfølgeligt individuelt, hvad årsagen kan være.

Det kan være, du oplever et genskin fra modkørerendes lys, som irriterer dig, og muligvis reducerer det din reaktionstid i trafikken.

Det kan også være, du har svært ved at se instrumentbrættet, når det er mørkt. Så kan det være, du har aldersrelateret langsyn - som typisk sker efter, du er blevet 40 år.

Det kan også være, du er natblind. Symptomerne på natblindhed er glorier omkring al genskin fra lygter, svært ved at se objekter der er langt væk, lysfølsomhed, osv. 

Natblindhed kan være forårsaget af grøn stær, grå stær eller nærsynethed. Briller kan i nogle tilfælde hjælpe på ens syn. når du kører om natten. Essilor har forskellige glastyper, der hjælper imod genskin ved kørsel i mørke. Læs mere her

Kontakt os gerne hvis du oplever nogle af de her symptomer og få en snak med os om det.

Hvordan kan brilleglas beskytte imod UV-lys og blåviolet lys?

Mange optikere vælger at have UV-beskyttelse på forsiden af glasset i klare briller, men det er faktisk ikke nok. UV-lys kan ramme fra både forsiden og bagsiden af glasset. Hvis der ikke er UV-beskyttelse på bagsiden, så kan det reflekteres fra bagsiden ind til øjet. Derfor har Essilor udviklet et glas, der hedder, Crizal Prevencia glas fra Essilor.

 Denne type glas beskytter imod UV-lys fra begge retninger, og Essilors glas er et af de klare glas, som har den bedste UV-beskyttelse.

Vi anbefaler også disse glas i en tidlig alder, da det kan mindske risikoen for senere udvikling af øjensygdomme. 

Vi har i Magnussen Optik kun leveret glas med UV-beskyttelse på både for- og bagsiden siden 2011.

Siden vi ved, at nogle former for blåviolet lys har forskellige konsekvenser for øjet, har vi siden 2018 optimeret vores overfladebehandlinger med Essilors EPS -Eye Protect System. Med denne behandling reduceres store dele af det blåviolette lys, samtidig med det stadig er et klart glas uden blåt skær. 

bottom of page